We kennen het allemaal. Je loopt een onbekend gebouw binnen, ziet allemaal nieuwe gezichten en wacht een tikje zenuwachtig tot het gesprek gaat beginnen. Weet je nog wat je allemaal wilde vragen en vertellen? Wat als er een vraag komt waar je geen antwoord op hebt? Geen stress, wij helpen je met zes tips om goed voorbereid het gesprek in te gaan. Vergeet niet: het doel van het gesprek is niet alleen jou beoordelen, maar juist voor jou om een beeld te krijgen van het bedrijf. Past het wel écht bij je?
1. Be prepared
Als je ergens op gesprek gaat krijg je natuurlijk een uitnodiging. Een hele simpele tip van Eileen: lees deze even goed door. Het kan zijn dat het bedrijf je vraagt nog wat dingen toe te sturen of voor te bereiden. Doe jij dit netjes op tijd dan zorg je direct voor een goede indruk.
Leuk weetje van Eileen: ’Voor mijn sollicitatiegesprek bij Yuar werd er mij gevraagd om iets persoonlijks mee te nemen. In alle snelheid heb ik hier volledig over heen gelezen en kwam ik hier pas een kwartier voor het gesprek achter. Gelukkig kopen ze op station Rotterdam kookboeken #gotthejob.’
2. Even je wekker zetten
Te laat komen is een no go, als Nederlanders zijn wij immers lekker punctueel. Kom alleen ook niet een half uur te vroeg. Jouw gesprekspartner heeft ook gewoon een planning en wil zich ook goed voorbereiden. Als jij er dan al ruim voor het gesprek zit is dat voor niemand de ideale situatie. Tien minuutjes is echt dikke prima.
3. Houding
Lean back en lekker nonchalant is niet echt de beste aanpak bij een sollicitatie, maar dit is vast geen verassing voor je. Het belangrijkste: wees jezelf. Zorg verder voor een open houding, zit rechtop en gebruik je handen subtiel terwijl je praat. Praat je over je passie? Laat dat enthousiasme dan zien, dat maakt anderen namelijk ook enthousiast.
4. Geef voorbeelden
‘Ik ben echt heel leergierig en sociaal’. Het eerst wat wij nu denken is: hoe dan? Geef een voorbeeld van een situatie waarin dit duidelijk merkbaar is. Misschien ben je een cursus aan het doen of breng jij altijd groepen mensen bij elkaar. Met goede voorbeelden krijgen anderen pas echt een goed beeld van jou.
5. Leuk zo’n cv, maar wie ben jij écht?
Alle informatie die je hebt toegestuurd of online te vinden is kent het bedrijf waarschijnlijk al. Wat staat er niet op jouw cv? Wie ben jij nu écht als persoon? Vertel over jouw favo restaurant, je nieuwe passie voor voetbal of het feit dat je laatst viral ging op TikTok. Dit gaat ervoor zorgen dat ze jou niet vergeten.
6. Nu ben jij aan zet
In het begin zeiden we het al: een sollicitatiegesprek is een belangrijk moment om zelf een beeld te krijgen van een bedrijf. In een vacature staat immers lang niet alles. Bekijk de website en socials en kijk welke vragen jij hebt voor het bedrijf. Hoe zit het bijvoorbeeld met het verloop? Is er een divers team en hoe gaan ze om met flexibel werken? Niet te vergeten, hoe kun jij je verder ontwikkelen binnen de organisatie? Door vragen te stellen leer jij meer over hen en zien zij dat je het gesprek serieus neemt.
Zijn dit alle tips? Nee zeker niet! Dus blijf ons volgen om meer te leren, of stuur een open sollicitatie en wij helpen je met het vinden van een nieuwe baan.